Kolumnit

28.3.2012

Marja Rautanen

Pääsiäisen juhla-aika

Talveen ulottuu pitkä juhla-aika. Kun laskiaistiistai on ohi, edessä on seitsemän viikkoa pääsiäiseen. Monet meistä alkavat odottaa pääsiäisen tuloa. Tuo odotus ei ole aina tietoista, sillä odotamme pikemminkin valon lisääntymistä. Pienetkin kevään merkit huomataan. Linnut alkavat tirskuttaa pensaissa. Lumi sulaa ja saa aikaan isot lammikot.
Mitä vanhemmaksi tulee, sitä kiitollisempi on, että saa nähdä uuden kevään, lintujen saapumisen ja jäiden lähdön. Pääsiäinen on yhtä vuoden kierron kanssa.
Ensi pyhänä olemme jo hyvin lähellä pääsiäistä. On palmusunnuntai. Lapset kylvävät rairuohoa. Ovelle ilmestyy lapsia virpomaan.
Palmusunnuntaina Jeesus aloitti matkan kohti kärsimystään ja kuolemaansa. Tässä vaiheessa kansa vielä iloitsi ja heilutti palmunoksia matkan edetessä. Se toivoi, että Jeesuksesta tulisi heidän kuninkaansa.
Pääsiäinen on kristikunnan suurin juhla. Sitä ei voi jättää väliin. Muistan, kuinka opiskelijatyttönä kävin Kalevan kirkossa kiirastorstain ehtoollisella. Kirkossa oli sadoittain ihmisiä. Nyt heitä ei enää ole yhtä paljon, mutta tunnelma kirkoissa on yhtä harras. Kiirastorstaina monissa kirkoissa alttari verhotaan mustaan odottamaan pääsiäisaamua.
Yli kymmenen vuotta sitten Helsingissä alkunsa saanut Via Crucis on tuonut paljon uusia muotoja elää pääsiäisen aikaa.  Samalla kymmenet tuhannet ihmiset ovat nähneet Kristuksen tuskaa katuteatterin muodossa. Tässä kohtaa lähestymme muita kirkkokuntia.

Miten työpaikoilla
voidaan?

Viime viikkoina työyhteisöissä ovat tulleet esille kiusaaminen ja muut hyvään työyhteisöön kuulumattomat asiat. Kyse ei ole vain yhdestä paljon julkisuutta saaneesta työpaikasta. Varmasti eri puolilla Suomea ratkotaan samanlaisia ongelmia.
Myös Tampereen seurakuntia on julkisesti nimitetty työyhteisöksi, jossa esiintyy työpaikkakiusaamista.
Seurakuntayhtymässä hyväksyttiin säännöt epäasiallisen käyttäytymisen estämisestä työpaikoilla viime toukokuussa. Seurakunnissa vallitsee nollatoleranssi, sillä minkäänlaista työtovereihin, alaisiin tai esimiehiin kohdistuvaa kiusaamista tai sukupuolista häirintää ei hyväksytä. Tähän tahtotilaan pyritään ja esimiehen on ryhdyttävä selvittämään asiaa heti, jos kiusaamista on ilmennyt.
Hyvä työyhteisö on kaikkien siellä työskentelevien yhteinen asia. Se kumpuaa toisen arvostamisesta, suorasta puheesta, kiittämisestä ja tukemisesta. Esimiehellä on vaativa tehtävä, jossa voi myös erehtyä helposti. Jokaista työntekijää pitää kohdella tasapuolisesti. Hyvä työyhteisö syntyy vain silloin, kun kaikki näkevät vaivaa hyvän ilmapiirin edistämiseksi.
Jokainen meistä ansaitsee hyvän työtoveruuden, mutta se ei tule helposti. Joka päivä on aloitettava alusta.