Kolumnit

5.12.2012

Marja Rautanen

Parasta on odotus

Joulu on säilynyt kristillisistä juhlista parhaiten. Se on edelleen suosituin kirkkopyhä. Joulun tapahtumien kävijämäärissä on tapahtunut hieman laskua, mutta esimerkiksi Tampereella viime vuonna kirkon tai seurakuntatalon oven avasi noin 70 000 tamperelaista ensimmäisen adventin ja loppiaisen välisenä aikana.

Tänäkin vuonna Tampereella konserttien määrä hakkaa edellisvuoden luvut. Yhtenä syynä ovat Kauneimmat Joululaulut, joiden suosio ei näytä hiipuvan.

Kauneimpien Joululaulujen liikkeellelähtö oli yksinkertainen. Kaksi kanttoria mietti, mitä pitäisi tehdä kolmannelle adventtisunnuntaille, joka joulun lähestyessä on kirkoissa aika hiljainen. Suomen Lähetysseura päätti, että se aloittaisi Kauneimmat Joululaulut, joita laulettaisiin kirkoissa aina kolmantena adventtisunnuntaina. Siinä vaiheessa kukaan ei ymmärtänyt, millainen lahja oli keksitty.

Tänä vuonna Kauneimpia lauletaan 40. kerran. Niillä on ollut iso merkitys. Suomalaiset on saatu laulamaan ja tulemaan yhteen. Kun samalla matkalla voi antaa myös lahjan kaukaisen lähimmäisen hyväksi, joulun odotus voi alkaa. Joulun kristillinen sisältö on kuitenkin tärkein miljoonille ihmisille. Joulussa on jotakin ainutlaatuista. Josefin nöyrä mieli ottaa Maria suojiinsa kertoo syvästä rakkaudesta. Jumala tuli ihmiseksi ja antoi meille jotain niin ihmeellistä, että 2000 vuotta vanha juhla tuntuu aina uudelta. Me aikuisetkin voimme samaistua siihen ja olla mukana joulun helmassa.

Lapsiperheille joulumieltä

Suomen taloudellinen tilanne on syksyn aikana mennyt nopeasti huonommaksi. Näyttää siltä, että tulossa on nopeasti kasvava työttömyys ja sitä myötä yhä tiukemmat ajat. Joukolla suomalaisia on ollut tiukat ajat kaiken aikaa. Tämänkin joulun alla on kasvava joukko niitä, jotka eivät tule toimeen ilman ruuan hakemista eri ruokapisteistä.

Suomalaiset ovat tulleet muutaman vuoden aikana entistä anteliaammiksi niitä kohtaan, joilla on puutetta kaikesta. Moni on matkustaessaan nähnyt, mitä merkitsee, kun ihmisellä ei ole yhtään mitään.

Nepalissa ollessani näin, kuinka lapset tulivat nopeasti luoksemme myymään kortteja, jotka olivat nähneet jo paremmat päivänsä. Näillä lapsilla ei ollut edes kenkiä, vaikka olimme korkealla Mount Everestin rinteillä. Äärimmäinen köyhyys ja rikkaus löivät kättä. Tämä lasten tapaaminen on jäänyt mieleeni. Päätin kotiin tultuani tehdä asialle jotakin. Näin joulun alla on paljon vaihtoehtoja auttaa lähimmäistä.

Tampereen Kirkkosanomat toivottaa kaikille lukijoilleen rauhallista adventin aikaa ja siunattua joulun odotusta.